Pro Muže jen to nejlepší


Multifokální čočka

07.10.2012 00:19

Jednou z možností léčby presbyopie je implantace zvláštní nitrooční čočky. Výměna původní čočky z důvodu presbyopie se nazývá PRELEX (presbyopia lens exchange). Speciální nitrooční čočka ale může být implantována i během běžné operace katarakty. Multifokální nitrooční čočky pracují buďto na základě difrakce - difrakční multifokání čočky, nebo na základě refrakce - refrakční multifokální čočky. Pacient po implantaci vidí ostře na všechny vzdálenosti zároveň. Z počátku se proto může objevit pocit nevolnosti.

Difrakční čočky mají na povrchu soustředné vrypy které fungují jako ohybová mřížka. Na sítnici vytvoří dva obrazy - jeden z blízkých a druhý ze vzdálených předmětů. Difrakční čočky pracují pouze s nultým a prvním difrakčním maximem a proto jsou schopny zužitkovat pouze 80% přicházejícího světla. Častým problémem jsou dysfotoptické jevy halo a glare.

Refrakční multifokální čočky mají obvykle tvar pěti soustředných kroužků. Tyto kroužky mají různé dioptrie a umožňují vidět ostře na všechny vzdálenosti, tedy i na střední. Díky střídání kroužků na blízko a na dálku jsou navíc nezávislé na velikosti zornice. Dysfotoptické jevy jsou méně časté než u difrakčních čoček.

Multifokální čočky jsou kontraindikovány pacientům s astigmatismem. Nejnovější multifokální čočky se proto vyrábí zároveň i jako torické.

Zdroj: wikipedia.org

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Zdraví

25.03.2012 23:54

Operace sítnice

Více o operaci sítnice najdete zde.   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

—————

25.03.2012 23:51

Šedý zákal

Více o šedém zákalu najdete zde.   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

—————

25.03.2012 23:46

Vetchozrakost

Více o vetchozrakosti najdete zde.    Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

—————

13.10.2011 23:49

Nejlevnější kontaktní čočky na internetu

Představujeme: www.prodej-cocek.cz   Proč nakupovat právě na www.prodej-cocek.cz: Nabízíme kontaktní čočky za velmi výhodné ceny. U nás ušetříte i více jak 40%. Zboží skladem dodáváme nejpozději do 48 hodin. Možnost online platby kartou či pomocí služby PaySec a...

—————



CZIN.eu © 2009 - 2013 Magazín pro Muže. Všechna práva vyhrazena. Chraňte si Vaši pověst na internetu. Server je součástí sítě CZECHNET.