Pro Muže jen to nejlepší


Nikola Tesla: Vědec. Vizionář. Čaroděj.

24.01.2010 21:29

Nikola Tesla: Vědec. Vizionář. Čaroděj.

Komentář autora: Již nějaký čas se zajímám o články o Nikolu Teslovi. Nikola Tesla je pozoruhodná persona. Mnozí tvrdí, že tento vědec a vizionář předběhl svoji dobu o desítky či dokonce o stovky let! 

Nikola Tesla: Génius

Nikola Tesla kdysi předběhl svou dobu natolik, že je pro nás dosud v nedohlednu. A co je důležité, ze všech osobností světové vědy právě on nejvíce ovlivnil science fiction a náš dnešní styl života vůbec.

Nikola byl původem Srb, ale většinu svého života prožil v USA. Věnoval se nejen základnímu výzkumu na poli elektřiny a magnetismu, ale také například překládání poezie ze své mateřštiny do angličtny.

Svým výstředním chováním a zjevem se stal předobrazem populárních filmových šílených vědců. Jakpak by ne, když prohlásil, že vynalezl paprsky smrti? O jeho špatnou pověst se zasloužily i hloupé přezdívky, které mu dával americký tisk. Brali byste vážně někoho, o kom se mluví jako o pánu blesků? Ne že by ten titul nebyl přiléhavý. Co se týče atmosférické elektřiny, byla Teslova genialita nedosažitelná. Hrál si s napětími miliónů voltů jako s plochými baterkami a rád se tím chlubil. Podle určitých méně důvěryhodných pramenů dokázal elektrické náboje v mracích spoutat a využít. Pokud ne přímo, pak nepřímo mraky využil určitě. Právě Tesla totiž postavil první moderní vodní elektrárnu na světě, na Niagarských vodopádech. Právě to je jeho největší a nejdůležitější dílo, znamenající mezník ve výrobě elektřiny.

Nikola Tesla je také uznáván jako vynálezce bezdrátového spojení. Je sice pravda, že průkopníkem vysílání byl italský technik Marconi, ale vycházel přitom z teoretických prací Tesly. Marconi vlastně nic podstatného nevymyslel. Navíc existují důvěryhodné zprávy o tom, že už před Marconim Tesla předváděl bezdrátové spojení. Šlo o dálkově ovládaný model lodi, samozřejmě poháněný elektřinou. Byl to první RC model, ještě v době, kdy neexistovala letadla, nebo použitelná auta.

Tesla se mimo jiné zasloužil o rozšíření střídavého proudu v rozvodné síti. Jeho pozice nebyla lehká, stál proti samotnému Edisonovi. Edison tvrdošíjně prosazoval proud stejnosměrný a argumentoval především tím, že jeho proud je bezpečnější. Oháněl se například i faktem, že střídavý proud byl použit při tehdy „průkopnických“ prvních popravách na elektrickém křesle. Jenže Tesla vynalezl generátor, transformátor, třífázový systém rozvodu a skvěle fungující asynchronní elektrický motor, čímž Edisonův bláznivě neekonomický návrh definitivně pohřbil.

Je zvláštní, proč dnes zná Edisona každé malé dítě, zatímco Tesla byl téměř zapomenut. Přece Edisonovy vynálezy (fonograf, žárovka) dnes ztrácejí význam, zatímco Teslovy patenty používáme dodnes téměř nezměněné. A v počtu vynálezů Tesla za Edisonem také o mnoho nezaostal.

Nabízí se i srovnání s jiným velkým mužem té doby, legendárním Albertem Einsteinem. Ačkoli oblasti jejich zkoumání se mohou zdát rozdílné, oba pracovali na poli fyziky a museli nutně také znát práce toho druhého. Tesla se o obecné teorii relativity vyjádřil pochvalně, neodpustil si však malé rýpnutí. Prohlásil, že není až tak úplně obecná a časem nebude stačit. Měl pravdu.

Zdroj: scifiworld.cz

Nikola Tesla ve filmu: Teslu jste mohli rovněž zahlédnout ve filmu "Dokonalý trik" z roku 2006.
Režie: Christopher Nolan
Hrají: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson
Recenzi najdete zde

JH

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: Nikola Tesla: Vědec. Vizionář. Čaroděj.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.


CZIN.eu © 2009 - 2013 Magazín pro Muže. Všechna práva vyhrazena. Chraňte si Vaši pověst na internetu. Server je součástí sítě CZECHNET.