Pro Muže jen to nejlepší


Zopa: Skutečné kladivo na banky?

06.07.2009 21:20

Komentář autora: Prostě geniální!

Zopa využívá problémů bank

Finanční instituce, které v době krize meziročně stoupl zisk o 140 procent? Taková firma opravdu existuje. Obchoduje s penězi, ale termínu banka se vyhýbá. Britská Zopa umožňuje lidem půjčovat si navzájem peníze přes internet za velmi výhodných úroků a bez prostředníka. Na systém výhodných půjček už nalákala čtvrt milionu zákazníků, kteří už jsou znechucení běžnými bankami.

Systém Zopy je velmi jednoduchý. Pokud si chcete půjčit peníze, zaregistrujete se a zadáte, kolik potřebujete a s jakou lhůtou splatnosti. Lidé ze Zopy se podívají na vaši kreditní minulost a výši příjmů, ale v potaz berou také například sbírku automobilů nebo obchodní pověst na serveru eBay. Podle výsledků vás zařadí do skupiny A* až D. Skupina A zahrnuje lidi s nejlepší minulostí.

Při půjčování například pěti tisíc liber se splatností tři roky platí její členové úroky pouhých 8,1 procenta. Půjčující ze skupiny D mají horší podmínky, úrok se tady pohybuje kolem 11 procent. Pokud naopak chcete peníze vložit, vytvoříte nabídku. Například: Chci vložit pět tisíc liber pro zákazníky ze skupiny A se splatností dva roky a úrokem devět procent. A opět platí stejné pravidlo: Čím horší skupině půjčujete, tím vyšší úroky za svůj risk dostanete zpátky. O zbytek, tedy spojení věřitele s půjčujícími, se už postará Zopa.

Když je to tak jednoduché, proč to nedělají všichni, zní logická otázka. Někteří lidé potřebují mít jistotu, že jejich peníze jsou v kamenné bance. ,,Klienti Zopa nebudou mít takové kompenzace jako klienti běžných bank," varuje Kevin Mountford ze serveru MoneySupermarket. com. Vedení firmy však ujišťuje, že kdyby Zopa zkrachovala, peníze zůstanou uloženy ve zvláštním oddílu Royal Bank of Scotland a uzavřené půjčky dál poběží. Krach Zopy je však zatím velmi nepravděpodobný, naopak, firma prožívá své zlaté období, kdy nemá konkurenci a přebírá klienty velkým finančním domům. Její počet špatných dluhů je totiž pouhé 0,3 procenta, což je číslo, které jí mohou respektované banky závidět. Věřitelé u Zopy mají o důvod ke klidu navíc. Pokud totiž půjčují více než 500 liber, částka je rozdělena mezi desítky půjčujících, což snižuje riziko, že věřitel přijde o peníze. Pokud dlužník nezaplatí, Zopa na něj pošle exekutora - stejně jako to dělají velké banky.

Rizika nejsou jediným důvodem, proč Zopu nevyužívá více lidí. Společnost má totiž velice vysoké nároky na své členy - podle jejich slov odmítne polovinu veškerých uchazečů, ať už kvůli špatné kreditní minulosti, nebo protože žádají o příliš mnoho peněz. Služby Zopy také nejsou zadarmo: abyste je mohli využívat, musíte měsíčně vydělávat více než 30 tisíc korun, což ale v Británii není problém. Každá transakce navíc stojí poplatek 118 liber pro půjčující, věřitelé zas odvádějí ze všech ročních transakcí jedno procento. Za svou čtyřletou historii Zopa dohodla půjčky ve výši ,,pouhých" 37 milionů liber. Její obliba však v posledních měsících stoupá a zákazníků přibývá každý měsíc o stovky procent. Ve Velké Británii už má čtvrt milionu členů a operuje už i v Itálii a Japonsku.

Zdroj: E15, AKCIE KOMODITY

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: Zopa: Skutečné kladivo na banky?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.


CZIN.eu © 2009 - 2013 Magazín pro Muže. Všechna práva vyhrazena. Chraňte si Vaši pověst na internetu. Server je součástí sítě CZECHNET.