Pro Muže jen to nejlepší


Singularita: Nesmrtelnost je blízko

26.02.2011 15:22

Nesmrtelnost je blízko. V roce 2045 nahrajeme lidský mozek do počítače

Podle některých vědců se dožijeme obrovských, dnes jen těžko představitelných změn. Počítače dosáhnou v tzv. singularitě inteligence srovnatelné s lidskou, a pak ji nezvratně předčí.

Co je to singularita?

K singularitě dojde ve chvíli, kdy technický pokrok dosáhne takového tempa, kdy zcela a nezvratně promění budoucnost.

Pro mnohé autory znamená singularita stvoření počítačové superinteligence, jejíž možnosti a schopnosti jsou zcela mimo lidské možnosti i představivost.

Třiašedesátiletý Raymond se udržuje v perfektní fyzické formě. Má jasný cíl. Dožít se doby, kdy bude moci celé své vědomí, své myšlenky a svou osobnost nahrát do supervýkonného počítače. Je pevně přesvědčen, že tato doba není vzdálena víc než dvě desítky let.

Prodloužit lidský život je odvěkým snem, vzpomeňme na pověstný kámen mudrců. V posledních desetiletích ale rapidní technologický vývoj přinesl naději, že dlouhověkost, ba co více, nesmrtelnost, není jen tématem pro sci-fi, ale pro seriózní výzkum. Prestižní magazín TIME dal ve svém posledním čísle slovo právě těmto technooptimistům - zastáncům tzv. singularity.

Může být počítač inteligentní? Může být kreativní, překročit možnosti svých tvůrců a jít za vlastními cíli? Pro zastánce singularity to nejsou žádné nesmyslné domněnky, ale pouze otázka času. Na nedávné vítězství superpočítače IBM Watson nad lidskými soupeři poukazují jako na další z řady znamení, že se singularita blíží.

Spisovatel Vernon Vinge, který poprvé použil slovo singularita v této kybernetické souvislosti, se domnívá, že "během nějakých třiceti let budou mít lidé prostředky pro vytvoření superinteligentního systému. Krátce poté nastane konec éry lidí."

Časopis Time ale věnuje prostor spíše Raymondovi Kurzweilovi, jednomu z nejznámějších výzkumníků singularity. Monitorováním technologického pokroku se tento vynálezce a futurista zabývá už od osmdesátých let. Každý rok podle něj přinesl zdvojnásobení loňského počítačového výkonu. "Tempo pokroku je neuvěřitelně stabilní, ať je krize nebo rozmach, válka nebo mír, počítačový výkon nezadržitelně a exponenciálně roste," říká Kurzweil.

"Myslet exponenciálně je těžší a těžší, čím dále do budoucnosti přemýšlíte. Ty důsledky se lidem těžko přijímají." všiml si Kurzweil už dávno. "Povede se vám lidi přesvědčit, že pokrok se zrychluje exponenciálně, ale dřív nebo později se člověk těch důsledků zalekne, vypadají moc fantasticky."

Jezte zeleninu, abyste se dožili singularity

Raymond Kurzweil ale, jak sám říká, vědomě překonává tento strach z příliš fantastických důsledků. Tady jsou jeho aktuální předpovědi:

  • kolem roku 2025 se lidem povede počítačová simulace lidského mozku (tzv. "zpětné inženýrství mozku")
  • do roku 2030 budou počítače disponovat inteligencí na úrovni té lidské
  • singularita by podle Kurzweila měla nastat až v roce 2045, tehdy výpočetní a inteligenční síla počítačů miliardkrát přesáhne současnou souhrnnou kapacitu lidských mozků

 

Narozdíl od Vinge ovšem Kurzweil nevidí singularitu jako tragédii pro lidstvo. Naopak, těší se na moment, až bude moci do superpočítače nahrát své vědomí. Dnes třiašedesátiletý vědec věnuje nemalou část svého dne tomu, aby si udržel pevné zdraví do sta let. Tedy do doby, kdy bude podle odhadů moci nahrát obsah svého mozku do počítače a dotknout se tak hranice nesmrtelnosti.

Hnutí "singularitánů" nabírá na síle i na vlivu. Spolu s experty ze společnosti Google a dalšími seriózně nadšenými zastánci singularity Kurzweil založil kalifornskou Univerzitu pro studium singularity, která se už nyní chce zabývat otázkami a problémy, které nastanou až v budoucnu.

"Nemusíte být superinteligentní kyborg, abyste pochopili, že přivést na Zemi nový, superinteligentní druh, je z evolučního pohledu zásadní chyba," poznamenává Lev Grossman. Univerzita by tedy spolu s dalšími institucemi měla dohlédnout na to, aby se vyvinutá superinteligence chovala k lidem ohleduplně.

"Buňky zvládnou více než jakýkoli binární počítač"

Snaha vychovávat už dnes přívětivou počítačovou superinteligenci je ale pro mnoho kritiků směšná. Poukazují na dnešní stav oboru kybernetiky, kdy se pod pojmem "umělá inteligence" myslí spíše specializované algoritmy nebo samoučící se neuronové sítě. Jsou sice velmi efektivní pro řešení úzce zaměřených problémů, ale nedá se mluvit o nějakém uvažování nebo vědomí. Biolog Dennis Bray připomíná, že analogové buňky mohou z podstaty věci nabývat nekonečně více stavů, než jen nula a jedna.

A i kdyby se těmito binárními metodami povedlo sestrojit počítač, který by působil inteligentně, nakolik by se jednalo o skutečnou, svébytnou inteligenci, a nakolik jen o simulaci, kterou lidi stvoří pro lidi, ptá se Lev Grossman? Není snad vědomí a duše víc než jen série dat, pravidel, stimulů a reakcí?

Se singularitou je to možná jako s létáním. Po stovky let to byl nedosažitelný sen, svatý grál vynálezců a seriózními akademiky opovrhovaný koncept. Na průkopníky bylo pohlíženo jako na beznadějné snílky. A pak se vše potřebné sešlo a rozmach létání navždy proměnil náš pohled na cestování.

Ať už nastane přímo singularita, nebo jiný zásadní technologický posun, společenské následky budou významné. Pokud máme věřit vizím Kurzweila a podobných, budou nedozírné. Uvidíme, zda se na jejich předpovědi budeme v roce 2050 dívat jako na poblouzněné, nebo prorocké. Zda se exponenciála pokroku zpomalí a zvítězí "zdravý lidský rozum", nebo poroste dál a dál, za hranice toho, co si dnes dokáží autoři sci-fi vůbec představit.

Zdroj: idnes.cz

 

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: Singularita: Nesmrtelnost je blízko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Techno

20.12.2011 01:51

Vize budoucnosti 2016

  Pět odvážných předpovědí pro dalších pět let od IBM slibuje čtení myšlenek, lidské tělo jako zdroj energie, zacelení digitální propasti i konec hesel a nevyžádané pošty. IBM zveřejnilo další sérii předpovědí 5in5, tedy představení pěti technologií, které do pěti let opustí říši...

—————

21.05.2011 16:25

Robonaut

Robonaut na vesmírné stanici zvládne práce všeho druhu Robonaut R2   První robot podobný člověku může opravovat Mezinárodní kosmickou stanici. Robonaut R2 je ale jen poloviční muž, spodní polovina těla mu chybí. Na Mezinárodní kosmické stanici už se vystřídalo okolo dvou stovek astronautů z...

—————

26.02.2011 15:22

Singularita: Nesmrtelnost je blízko

Nesmrtelnost je blízko. V roce 2045 nahrajeme lidský mozek do počítače Podle některých vědců se dožijeme obrovských, dnes jen těžko představitelných změn. Počítače dosáhnou v tzv. singularitě inteligence srovnatelné s lidskou, a pak ji nezvratně předčí. Co je to singularita? K singularitě dojde ve...

—————

26.02.2011 14:17

Počítač poprvé porazil člověka. Co bude dál?

Umělá inteligence: Počítač poprvé poráží člověka V době, kdy stroje dokážou napodobovat i dovednosti, jež byly kdysi vyhrazeny výlučně lidem, se jejich tvůrci musí stále více zaobírat novou definicí otázky, co znamená být člověkem. Minulý týden porazil superpočítač jménem Watson v americké...

—————

19.12.2010 23:39

Granátomet: Americká armáda začala používat zbraň, která zasáhne i cíl za rohem

Americká armáda začala používat zbraň, která zasáhne i cíl za rohem Granátomet střílí "chytré náboje", které dokáží samy najít nepřítele v úkrytu. Koaliční zvláštní síly zabily nebo zajaly v Afghánistánu od září do začátku prosince 3200 nepřátelských bojovníků, oznámili nejvyšší představitelé...

—————

19.08.2010 15:50

SNK-ED: Pozvánka na Nábřeží paromilů 2010 v HK

—————

06.04.2010 02:06

Vize budoucnosti podle Cisco aneb Kdy se dočkáme teleportace a mozkových implantátů?

Vize budoucnosti: Kdy se dočkáme teleportace a mozkových implantátů? Společnost Cisco zveřejnila svých top 25 předpovědí budoucího technologického vývoje. Přečtěte si, co nás v nejbližších letech podle této firmy může čekat. Víte, kdy se začnou používat umělé mozkové implantáty, kdy se výkon...

—————

10.07.2009 19:50

Twitter: Twitter je vycházející hvězda

Víte co je Twitter? Twitter je vycházející hvězda. Jsem přesvědčený o tom, že nás všechny v blízké budoucnosti velmi pozitivně překvapí a že najde velké využití. Hádám, že už si to uvědomuje i třeba takový gigant, jakým je Google. Mikroblogy jsou oblíbené hlavně díky své jednoduchosti. Ve světě...

—————



CZIN.eu © 2009 - 2013 Magazín pro Muže. Všechna práva vyhrazena. Chraňte si Vaši pověst na internetu. Server je součástí sítě CZECHNET.